Vitaminler

Vitamin E (α tokoferol). Faydaları.

Vitamin E bir çox qidada olan yağda həll olan bir qidadır. Bədəndə antioksidant rolunu oynayır və hüceyrələri sərbəst radikalların yaratdığı zərərlərdən qorumağa kömək edir. Sərbəst radikallar, bədənimiz yediyimiz qidanı enerjiyə çevirəndə meydana gələn birləşmələrdir. İnsanlar həm də ətrafdakı sərbəst radikallara siqaret tüstüsündən, havanın çirklənməsindən və günəşdən gələn ultrabənövşəyi şüalardan təsirlənirlər.

Bədənin immunitet sistemini artırmaq üçün E vitamininə də ehtiyacı var ki, zəbt edən bakteriya və viruslarla mübarizə aparsın. Qan damarlarının genişlənməsinə və qanın laxtalanmamasına kömək edir. Ayrıca hüceyrələr bir-biri ilə qarşılıqlı əlaqə qurmaq və bir çox vacib funksiyanı yerinə yetirmək üçün E vitamini istifadə edirlər.

Təbii olaraq meydana gələn E vitamini, müxtəlif səviyyəli bioloji aktivliyə malik olan səkkiz kimyəvi formada (alfa, beta-, gamma- və delta-tokoferol və alfa-, beta-, qamma- və delta-tokotrienol) mövcuddur. Alfa- (və ya α-) tokoferol insanın tələblərinə cavab verdiyi tanınan yeganə formadır.

Vitamin E hansı qidalarla təmin olunur?

E vitamini təbii olaraq qidalarda olur və bəzi möhkəmləndirilmiş qidalara əlavə olunur. Aşağıdakılar da daxil olmaqla müxtəlif qidalar yeyərək tövsiyyə olunan miqdarda E vitamini ala bilərsiniz.

Buğda tozu, günəbaxan və aspir yağları kimi bitki yağları ən yaxşı E vitamini mənbəyidir. Qarğıdalı və soya yağı da bəzi E vitamini təmin edir. Fındıq (fıstıq, fındıq və xüsusən də badam kimi) və toxum (günəbaxan toxumu kimi) da E vitamininin ən yaxşı mənbəyidir.

Ispanaq və brokoli kimi yaşıl tərəvəzlər bir az E vitamini verir.

Qida şirkətləri bəzi səhər yeməyi taxıllarına, meyvə sularına, marqarinlərə və digər qidalara E vitamini əlavə edirlər. Hansında E vitamini olduğunu öyrənmək üçün məhsul etiketlərini yoxlayın.

E vitamini üçün gündəlik tələbat:

Tövsiyyə olunan gündəlik orta miqdar aşağıda milliqram (mq) ilə verilmişdir.

Körpələr 6 aya qədər 4 mq

Körpələr 7-12 ay 5 mq

1-3 yaş arası uşaqlar 6 mq

4-8 yaş arası uşaqlar 7 mq

9-13 yaş arası uşaqlar 11 mq

14-18 yaş arası gənclər 15 mq

Yetkinlər 15 mq

Hamilələr 15 mq

Südverən qadınlar 19 mq

Hansı vitamin E pəhriz əlavələri mövcuddur?

E vitamini əlavələri müxtəlif miqdarda və formada olur. E vitamini əlavəsi seçərkən nəzərə alınmalı iki əsas şey bunlardır:

  1. E vitamini miqdarı: Gündəlik bir çox multivitamin-mineral əlavəsi təxminən 13,5 mq E vitamini təmin edir, yalnız E vitamini əlavələri ümumiyyətlə 67 mq və ya daha çoxdur. Yalnız E vitamini əlavələrinin əksəriyyətindəki dozalar tövsiyyə olunan miqdardan çoxdur. Bəzi insanlar bunu sağlamlaşdıracaqlarına və ya müəyyən xəstəliklərə tutulma riskini azaldacağına inandıqlarına görə böyük dozalar qəbul edirlər.

2. E vitamininin forması: E vitamini tək bir maddə kimi səslənsə də, əslində alfa-tokoferol da daxil olmaqla qidadakı əlaqəli səkkiz birləşmənin adıdır. Hər bir forma bədənin fərqli bir gücünə və ya fəaliyyət səviyyəsinə malikdir.

Təbii mənbələrdən alınan E vitamini qida qablaşdırma və əlavə etiketlərində “d-alfa-tokoferol” kimi yayılmışdır. Sintetik (laboratoriya istehsalı) E vitamini ümumiyyətlə “dl-alfa-tokoferol” kimi siyahıya alınır. Təbii forma daha güclüdür; 1 mq vitamin E = 1 mq d-alfa-tokoferol (təbii E vitamini) = 2 mq dl-alfa-tokoferol (sintetik vitamin E). Bəzi qida və pəhriz əlavələri etiketlərində hələ də E vitamini Beynəlxalq Birliklərdə (IU) mq deyil, sadalanır. E vitamininin təbii şəklindən 1 IU 0.67 mq-a bərabərdir. E vitamininin sintetik formasından 1 IU 0,45 mq-a bərabərdir.

Bəzi E vitamini əlavələri, qammanın-tokoferol, tokotrienol və qarışıq tokoferol kimi digər vitamin formalarını təmin edir. Alimlər bu formalardan hər hansı birinin əlavələrdə alfa-tokoferoldan üstün olub olmadığını bilmirlər.

Kifayət qədər E vitamini qəbul etmədikdə nə olur?

Vitamin E çatışmazlığı sağlam insanlarda çox nadirdir. Demək olar ki, həmişə yağın həzm olunmadığı və ya sorulmadığı müəyyən xəstəliklərlə əlaqələndirilir. Buna Crohn xəstəliyi, kistik fibroz və bəzi nadir genetik xəstəliklər, məsələn abetalipoproteinemiya və E vitamini çatışmazlığı olan ataksiya daxildir. E vitamini həzm sisteminin mənimsəməsi üçün bir az yağa ehtiyac duyur.

E vitamini çatışmazlığı, sinir və əzələ zədələnməsinə səbəb ola bilər ki, bu da qol və ayaqlarda hissiyyat itkisi, bədən hərəkətinə nəzarət itkisi, əzələ zəifliyi və görmə problemləridir. Bir çatışmazlıq əlaməti də zəifləmiş immunitet sistemidir.

Vitamin E, hüceyrələrinizi oksidləşdirici stressdən qoruyan güclü bir antioksidant qrupudur. Bədənin normal işləməsi üçün kifayət qədər E vitamini səviyyəsi vacibdir. Xoşbəxtlikdən, E vitamini qidalarda geniş yayılmışdır. Nəticədə, qida sorulması pozulmadıqca, çatışmazlığınız olmayacaq. Buna baxmayaraq, hər kəs E vitamini ilə zəngin bütün qidaları yeməyə çalışmalıdır.

Tərkibində Vitamin E olan qidalar:

  1. Buğda Yağı
  2. Günəbaxan Toxumları
  3. Fındıq yağı
  4. Badam
  5. Günəbaxan yağı
  6. Badam yağı
  7. Fındıq
  8. Şam Fıstığı
  9. Qaz əti
  10. Somon balığı
  11. Avokado
  12. Qırmızı Şirin Bibər
  13. Mango
  14. Kivi

E vitamininin faydaları

Antioksidant

E vitamini antioksidantdır. Hüceyrələrinizi zərərdən qorumağa kömək edə bilər. Bu vacib qida təbii olaraq bir çox qidada olur. Pəhriz əlavəsi olaraq da mövcuddur. Bəzən işlənmiş qidalarda olur. E vitamini yağda həll olunur.

Daha uzun hüceyrə ömrü

Sərbəst radikallar normal bədən prosesləri nəticəsində əmələ gəlir. Hüceyrələrinizin ömrünü qısaldan ziyana səbəb olurlar. Milli Sağlamlıq İnstitutlarına görə E vitamini sərbəst radikal ziyanını azaltmağa və hüceyrələrinizin yaşlanma müddətini yavaşlatmağa kömək edə biləcək güclü bir antioksidantdır. Sərbəst radikallar sağlam hüceyrələri zəiflədir və parçalayır. Bu molekullar ürək xəstəliklərinə və xərçəngə də kömək edə bilər.

Əlavə qoruma

E vitamini ətraf mühit və ya həyat tərzi riski daha yüksək olan insanlara kömək edə bilər. Sərbəst radikallar artır:

siqaret çəkmək

hava çirklənməsinə məruz qalma

günəş işığından ultrabənövşəyi şüalara yüksək təsir

E vitamini zədələnmiş hüceyrələri bərpa etməyə kömək edə bilər.

Vitamin E çatışmazlığına səbəb olan nədir və kim risk altındadır?

E vitamini çatışmazlığı altda yatan bir vəziyyətin nəticəsi ola bilər. Bir çox vəziyyət, bədənimizin E vitamini kimi yağda həll olunan qidalar da daxil olmaqla yağları kifayət qədər qəbul edə bilməməsinə mane olur.

Buraya daxildir:

xroniki pankreatit

xolestaz

kistik fibroz

ilkin biliyer sirrozu

Crohn xəstəliyi

qısa bağırsaq sindromu

Bəzi hallarda E vitamini çatışmazlığı ataksiya olaraq bilinən nadir bir genetik vəziyyətdən qaynaqlanır. Bu vəziyyət nevroloji əsaslıdır və əzələ nəzarətini və koordinasiyasını təsir edir.

Əsaslı bir sağlamlıq vəziyyətiniz olmadığı təqdirdə E vitamini çatışmazlığının inkişafı nadir hallarda olur. Yüksək dozada E vitamini qanaxma riskini artıra bilər. Aşağıdakı çatışmazlıq əlamətlərindən birini yaşamağa başlasanız həkiminizə müraciət edin:

gəzinti və ya koordinasiya ilə çətinlik

əzələ ağrısı və ya zəiflik

görmə pozğunluqları

ümumi xəstəlik

Vitamin E çatışmazlığını necə düzəltmək olar?

Şübhəli E vitamini çatışmazlığını həkiminizlə məsləhətləşdikdən sonra düzəltməyə çalışmalısınız. Əlavələr komplikasiyaya səbəb ola bilər, buna görə də E vitamini ilə zəngin bir çox qidanın daxil olduğu sağlam bir pəhriz yemək yaxşıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir